Neurotrauma NL

Heeft u interesse om zich bij ons aan te sluiten? Neem dan vrijblijvend contact op, of bewoon de volgende bijeenkomst bij.

Promotie Evaluatie van hersenschade na hoofdletsel

Op maandag 2 oktober om 12:30 zal NeurotraumaNL onderzoeker drs. Anke van der Eerden haar proefschrift verdedigen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Via deze link kunt u haar proefschrift lezen: EVALUATION OF INJURY AFTER BRAIN TRAUMA (ogc.nl).

Zie hieronder ook de tekst van de Radboud Universiteit (Evaluatie van hersenschade na hoofdletsel | Radboud Universiteit (ru.nl))

Hersenschade na hoofdletsel is een veel voorkomende aandoening, die vaak tot beperkingen leidt.

Veel patiënten houden klachten die ook voorkomen bij onvoldoende werking van een hormoonklier in het hoofd, de hypofyse. Daarom werd voorheen geadviseerd om de hypofysefunctie van alle mensen na hoofdletsel te onderzoeken, maar uit dit proefschrift blijkt dat ongerichte screening niet geïndiceerd is.

Een andere mogelijkheid om deze ingewikkelde ziekte beter te begrijpen is het in kaart brengen van hersenschade met behulp van moderne MRI-technieken zoals DTI en SWI. Dit proefschrift laat zien dat DTI informatie kan geven over het type schade aan de witte stof, waarin de banen lopen waarlangs hersengebieden communiceren. SWI geeft informatie over puntbloedingen. Puntbloedingen geven al in een vroege fase informatie die samenhangt met witte stof schade in een latere fase. Bij het beoordelen van een SWI-scan bestaat er soms diagnostische onzekerheid. Onzekere puntbloedingen moeten in de meeste gevallen genegeerd worden.

Scroll naar boven