Neurotrauma NL

Heeft u interesse om zich bij ons aan te sluiten? Neem dan vrijblijvend contact op, of bewoon de volgende bijeenkomst bij.

Bijeenkomst NeurotraumaNL 28 mei Groningen

Afgelopen dinsdag 28 mei vond de derde bijeenkomst van NeurotraumaNL plaats. Met duizelingwekkend uitzicht over de stad Groningen werd dit keer gebrainstormd over Neuro-inflammatie bij traumatisch hersenletsel (THL); een immuunsysteemreactie in de hersenen die zorgt voor ernstige secundaire schade van de hersenen. Op het eerste gezicht leek dit onderwerp misschien wat ver van het bed te staan van de onderzoekers uit de chronische fase, maar daar was in het publiek niets van te merken.

In drie lezingen van zeer hoog niveau, werden neurologen, neurochirurgen, SEH artsen, intensivisten, psychologen en psychiaters meegenomen in het werk dat wordt verzet om de negatieve effecten van Neuro-inflammatie in te dammen.  Zo sprak Hans van der Horn van het UMCG bevlogen over zijn onderzoek om neuroinflammatie beter in beeld te krijgen (via MRS), om zo in de tijd te kunnen volgen op wat voor manier deze reactie een rol speelt bij de gevolgen van licht Traumatisch Hersenletsel (THL). Jeffrey Boertien, eveneens van het UMCG, belichtte het onderwerp vanuit een andere kant. Door de gezondheid van het microbioom in onze darmen als uitgangspunt te nemen, onderzoekt hij wat hiervan de invloed is op een doorgeschoten immuunreactie in de hersenen. Een frisse blik die niet alleen nieuwe interventies kan stimuleren, maar mogelijk ook impact heeft op de huidige zorg in de acute fase. Tenslotte bracht Inge van Erp van het LUMC ons helemaal vanuit Italië via een live verbinding op de hoogte van de stand van zaken in het CIAO-TBI onderzoek. Dit onderzoek is primair gericht op het remmen van het complementsysteem dat de Neuro-inflammatie initieert in de acute fase na THL. De resultaten zien er goed uit en een grote fase 3 effectiviteitsstudie ligt in het verschiet. Dat het inspirerend was, bleek vervolgens uit de discussierondes waaruit mooie multidisciplinaire thema’s en onderzoeksvragen naar voren kwamen.

Heb je interesse gekregen en wil je ook meedoen en meedenken om het onderzoek naar Neurotrauma te verbinden en te versterken? Meld je dan nu aan op de website van NeurotraumaNL. In het najaar volgt de volgende bijeenkomst. Houd onze website in de gaten!

Scroll naar boven